topimg
Home arrow Parlementair werk arrow Implementering en opvolging van probatievoorwaarden.
spacer spacer spacer
imgbody
spacer
Partijbureau 11-09-2006

spablogt
Implementering en opvolging van probatievoorwaarden. PDF Afdrukken
vrijdag, 14 oktober 2005

In de stad Sint-Niklaas werden we vorig jaar geconfronteerd met een brandstichter. Door puik werk van onder meer onze lokale recherchediensten werd de dader gevat en in voorarrest geplaatst. Betrokkene werd ondertussen veroordeeld. Betrokkene verkrijgt een voorlopige invrijheidstelling ten gevolge van een ministeriŽle omzendbrief van 17 januari 2005. De invrijheidstelling gebeurt dus niet door de probatiecommissie. Recentelijk sloeg de betrokkene evenwel opnieuw toe. Gelukkig kon hij onmiddellijk worden gevat. Al vlug bleek dat dit dossier een aantal pijnpunten blootlegt: zoals bijvoorbeeld het niet opvolgen van de probatievoorwaarden verbonden aan de vervroegde invrijheidsstelling van de brandstichter.

Mondelinge vraag aan Laurette Onckelinx, Vice-eerste minister en minister van Justitie over de problematiek inzake implementering en opvolging van probatievoorwaarden.
Bepaalde casuÔstieken hebben het voordeel structurele problemen onder de aandacht te brengen.
Het dossier dat de aanleiding vormt voor mijn vraag is er zo ťťn.
In de stad Sint-Niklaas werden we vorig jaar geconfronteerd met een brandstichter.
Door puik werk van onder meer onze lokale recherchediensten werd de dader gevat en in voorarrest geplaatst. Betrokkene werd ondertussen veroordeeld. Betrokkene verkrijgt een voorlopige invrijheidstelling ten gevolge van een ministeriŽle omzendbrief van 17 januari 2005. De invrijheidstelling gebeurt dus niet door de probatiecommissie. Recentelijk sloeg de betrokkene evenwel opnieuw toe. Gelukkig kon hij onmiddellijk worden gevat. Al vlug bleek dat dit dossier een aantal pijnpunten blootlegt: zoals bijvoorbeeld het niet opvolgen van de probatievoorwaarden verbonden aan de vervroegde invrijheidsstelling van de brandstichter.
Graag had ik aan mevrouw de minister gevraagd:
-
welke structurele maatregelen genomen worden opdat je een controle hebt op de opvolging van de probatievoorwaarden?
-
welke maatregelen worden genomen opdat er effectief altijd en onder alle omstandigheden een justitieassistente wordt aangesteld? (hetgeen dus in deze casuÔstiek niet het geval was)
-
is er inderdaad sprake van een acute personeelsproblematiek van de justitiehuizen in het algemeen, en hoe verhoudt de situatie van Dendermonde zich hiertoe?
-
zo ja, welke remediŽrende maatregelen zijn hier genomen?
Christel Geerts,
Senator sp.a-spirit

spacer
Navigatie
Home
Christel in de pers
Biografie
Links
Zoeken
Evenementen
Gastenboek
Nieuwsbrief
Fotogalerij
Contact

Archief
spacer spacer spacer spacer spacer
spa