topimg
Home arrow Pers arrow AIDS in Afrika: ouderen hebben de toekomst in handen
spacer spacer spacer
imgbody
spacer
Partijbureau 11-09-2006

spablogt
AIDS in Afrika: ouderen hebben de toekomst in handen PDF Afdrukken
donderdag, 9 december 2004

Wereld aidsdag heeft ons nogmaals met de neus op de feiten geduwd: aids slaat genadeloos toe. Ouderen zijn de vergeten (in)directe slachtoffers van de HIV/AIDS-epidemie. Verschillende toonaangevende hulporganisaties, waaronder Helpage International en FAO, roepen politici op zich te buigen over deze problematiek. Senator Christel Geerts (sp.a) heeft een resolutie ingediend in de senaat om hieraan aandacht te besteden

Meer dan 95 % van de nieuwe HIV-infecties vindt plaats in de ontwikkelingslanden. In Centraal en Zuidelijk Afrika zijn de cijfers schrijnend. Nagenoeg 10% van de bevolking tussen 15 en 49 is besmet. Men schat dat er 2,4 miljoen AIDS-doden en 3,5 miljoen nieuwe besmettingen waren in deze regio in 2002. In Rwanda zijn er 500.000 mensen besmet op een totale bevolking van 8 miljoen inwoners. Het vermoedelijke aantal ‘AIDS-wezen’ bedraagt daar 260 000. Het totaal aantal weeskinderen ligt door de genocide van 1994 nog veel hoger, in 2004 bedroeg dit 810.000.
Christel Geerts: “Vandaar dat ik – samen met de internationale organisatie Help-age international – de nadruk wil leggen op de ouderen in die landen, de grootouders. Zij zorgen – door het verdwijnen van hun kinderen – voor de samenleving. Ze nemen de zorg van hun zieke en stervende volwassen en kinderen op zich, maar nemen de opvoeding voor de (soms met HIV besmette) kleinkinderen er bovenop. Een studie in Uganda toonde aan dat 43 % van de opvoeders van kinderen ouder zijn dan 50 jaar. 18 % van de HIV/AIDS-wezen werd opgevoed enkel door grootouders.”
Anderzijds kunnen ook ouderen slachtoffer worden, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks. Men weet onvoldoende hoe frequent ouderen zelf besmet worden. Cijfers over het aantal HIV-besmettingen zijn doorgaans beperkt tot de leeftijd van 49 jaar. De achterliggende redenering is dat ouderen minder blootgesteld zijn aan de risico's voor infectie. Een bijkomende factor is de toenemende vergrijzing van de bevolking in ontwikkelingslanden, die voor de Wereld Gezondheidsorganisatie reeds geruime tijd als één van de belangrijkste prioriteiten in de gezondheidssector wordt beschouwd. De HIV/AIDS-epidemie doorkruist echter deze prioriteit.
Christel Geerts: “Verschillende toonaangevende hulporganisaties, waaronder Helpage International en FAO, roepen politici op zich te buigen over deze problematiek. Daarom heb ik in de senaat een resolutie ingediend om hiervoor aandacht te vragen. De strijd tegen AIDS/HIV in Afrika moet op verschillende fronten gevoerd worden. Al te vaak wordt echter vergeten dat door de dramatische toestand op dit continent het de ouderen zijn die voor de toekomst moeten instaan.”
Meer Info:
Christel Geerts 0473/21 07 96

spacer
Navigatie
Home
Christel in de pers
Biografie
Links
Zoeken
Evenementen
Gastenboek
Nieuwsbrief
Fotogalerij
Contact

Archief
spacer spacer spacer spacer spacer
spa