topimg
Home arrow Parlementair werk arrow Christel stelt schriftelijke vraag over AIDS
spacer spacer spacer
imgbody
spacer
Partijbureau 11-09-2006

spablogt
Christel stelt schriftelijke vraag over AIDS PDF Afdrukken
donderdag, 13 januari 2005

Schriftelijke vraag aan de heer Armand De Decker, minister van Ontwikkelingssamenwerking. bulletin 3-35 (Publicatie zonder antwoord) gepubliceerd op 1/3/2005

We zijn verheugd over de aandacht die de Belgische regering besteed aan de socio-economische impact van AIDS in haar recent uitgestippelde strategie, inclusief haar herkenning van de demografische impact van de epidemie en haar aanzienlijk effect op de kwetsbarheid van families en wezen (pag. 3).
Toch willen we een aantal punten onder de aandacht brengen van de Belgische regering:
- De demografische veranderingen in de besmette landen leiden niet alleen tot een daling van de levensverwachting bij de geboorte, maar het zorgt ook dat ouderen en jongeren voor elkaar dienen te zorgen, zonder de middelste generatie die vaak verarmd is door de impact van AIDS op hun levensonderhoud. Toch is er weinig informatie beschikbaar over in het bijzonder, de oudere leeftijdsgroepen, m.b.t. het socio-economische en de zorgrol van ouderen in het bestrijden van de epidemie. Verder zien we dat statistieken over HIV-besmetting alleen betrekking hebben op de populatie van 15 - 49-jarigen, ouderen boven de 50 en kinderen worden hierin niet opgenomen. Hierdoor worden risicoís op infectie en re-infectie niet opgemerkt. - Een groot deel van de meest kwetsbare families, waarnaar verwezen wordt in het beleid, wordt eigenlijk samengesteld door oudere mensen die zorgen voor het toenemend aantal wezen. Meer dan 60% van de wezen leven bij de grootouders (NamibiŽ, Zuid-Afrika en Zimbabwe) en meer dan 50% in Botswana, Malawi en Tanzania (Africaís Orphaned Generations, UNICEF 2003). - Verder valt de zorglast voor met mensen met AIDS en kinderen voornamelijk op families, en binnen deze families op oudere vrouwen en jonge meisjes. In Zimbabwe wordt bijna 40% van de mensen met AIDS verzorgd door hun ouders, bijna 30% door de grootouders. 70% van deze verzorgers zijn vrouwen (Impact of AIDS on Older People in Africa: Zimbabwe case study, World Health Organisation, Course Unit, 2002).
Daarom willen we de Belgische regering vragen hoe ze plannen samen te werken met de regeringen van de ontwikkelingslanden en haar ontwikkelings-partners om:
- De verzameling van data over de impact van HIV/AIDS verbeteren om een meer gedetailleerde interpretatie te verschaffen van de socio-economische impact van de epidemie, van de zorgverleners t.o.v. mensen met AIDS en kinderen en van de besmettingsgraad in de leeftijdsgroep 50+. - Families en gemeenschappen te ondersteunen, in het bijzonder oudere zorgverleners en voogden, omdat zij een toenemende last overnemen van de zorgverlenings-verantwoordelijkheid van geforceerde gezondheidsorganisaties. - Het ontwikkelen van maatregelen die sociale bescherming omvatten om families, besmet met AIDS te beschermen en om families te steunen om samen te blijven

spacer
Navigatie
Home
Christel in de pers
Biografie
Links
Zoeken
Evenementen
Gastenboek
Nieuwsbrief
Fotogalerij
Contact

Archief
spacer spacer spacer spacer spacer
spa