topimg
Home arrow Pers arrow Christel wil nultolerantie inzake partnergeweld
spacer spacer spacer
imgbody
spacer
Partijbureau 11-09-2006

spablogt
Christel wil nultolerantie inzake partnergeweld PDF Afdrukken
dinsdag, 22 maart 2005

Elk slachtoffer is er één te veel! Partnergeweld is niet opgenomen als prioriteit in het Zonaal Veiligheidsplan van Sint-Niklaas voor de periode 2005-2008. sp.a–fractieleidster Christel Geerts: “Toch breek ik een lans om hier meer aandacht aan te schenken. Partnergeweld is één van de meest voorkomende maar ook één van de meest verzwegen geweldsdelicten.” Geerts pleit ondermeer voor bewustmakingsacties, opleiding van politieagenten en meer slachtofferhulp.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat familiaal geweld de meest voorkomende vorm van geweld uitmaakt en nog toeneemt. Er wordt vooral een stijging van partner- en seksueel geweld vastgesteld. Zowel vrouwen als mannen maken dit geweld mee, maar het zijn toch hoofdzakelijk vrouwen die slachtoffer worden. Volgens een studie van het Limburgs Universitair Centrum is een op de vijf vrouwen slachtoffer van partnergeweld. Daarvan heeft 13,4% te maken met ernstig geweld.
Niettegenstaande partnergeweld niet is opgenomen in het zonaal veiligheidsplan, doet Geerts toch een oproep om hier de nodige aandacht aan te besteden. “Ik pleit er voor meer politieagenten opleidingen te laten volgen om partnergeweld te leren herkennen en er op een gepaste manier op te reageren. De klassiekers zoals ‘ik ben tegen een deur gelopen’, of ‘het is een huiselijke ruzie, daar kunnen we toch niet tussen komen’, worden vandaag de dag nog al te vaak gebruikt.”
Geerts wil dat partnergeweld in de toekomst wèl een prioriteit wordt in het veiligheidsplan, met extra middelen voor veiligheids- en preventiecontracten als gevolg. Daarnaast roept Geerts het stadsbestuur op om bewustmakings- en preventiecampagnes uit te werken, zowel naar het grote publiek als naar specifieke doelgroepen. “Slachtoffers mogen ook niet in de kou blijven staan. Meer slachtofferhulp dus, maar ook een kordate aanpak van de plegers van partnergeweld. Familiaal geweld mag niet meer gezien worden als iets wat enkel de partners aangaat, maar als een even erge maatschappelijke overtreding als straatgeweld of verkeersagressie.”
Daarom ook heeft ze als senator een wetsvoorstel ingediend. Geerts: “Het voorstel voorziet dat de politie bij het vaststellen van familiaal geweld en in overleg met het parket, kan beslissen de dader voor een periode van 10 dagen uit de woning te zetten en een omgangsverbod met het slachtoffer kan opleggen. Deze maatregelen kunnen zelfs genomen worden wanneer het slachtoffer geen klacht indient, wat spijtig genoeg – door chantage of mis begrepen liefde – maar al te vaak gebeurt. Vandaag zijn het meestal de slachtoffers die uit huis moeten vluchten, en dus worden ze twee keer gestraft. Met dit voorstel dwing ik niet het slachtoffer maar wel de dader uit het huis.”
Christel Geerts doet haar voorstel voor een harde aanpak van partnergeweld op de gemeenteraad van 24 maart 2005.
Meer info: Christel Geerts 0473/21 07 96

spacer
Navigatie
Home
Christel in de pers
Biografie
Links
Zoeken
Evenementen
Gastenboek
Nieuwsbrief
Fotogalerij
Contact

Archief
spacer spacer spacer spacer spacer
spa